divendres, 15 d’agost del 2008

Parc Nacional de Shiretoko. 網走、うたろ、知床公園

El viatge continuava cap a l'est. Aquella nit dormiríem a Utaro, l'última població accessible en cotxe de l'extrem més oriental de l'illa de Hokkaido. Utaro es troba a la Península de Shiretoko, que en llenguatge ainu vol dir "Finisterre" (fi del món). Aquesta zona és coneguda pel seu inmens Parc Natural, que abarca quasi la totalitat de la Península, un braç estret però de 60 km de profunditat que s'estén cap al mar d'Okhotsk. Un cop s'arriba al Far de l'extrem més oriental de tot el Japó (no només de l'illa de Hokkaido) i en un dia clar, sembla que es pugui arribar nedant a Rússia, ja que les illes Kurils s'imposen majestuoses des de Shiretoko.
En resum, es tracta d'una bonica regió natural, tranquil·la i allunyada de tot i de tothom. El Parc de Shiretoko és un dels menys visitats del Japó degut a la seva difícil accessibilitat. Gràcies a aquest seguit de dificultats, la zona es preserva autèntica i especial. La carretera només cobreix els primers 10 km del Parc Natural, a partir d'allà (la regió dels 5 llacs de Shiretoko) ja no és possible avançar en cotxe i cal fer-ho a peu o bé, vorejant la península en ferry o vaixell. La dificultat s'incrementa però, al saver que tota la Península de Shiretoko és una zona natural protegida, hàbitat natural de la reserva d'ossos braus més important del país. Es calcula que uns 600 ossos habiten la zona protegida cobrint una superfície de 60 km. Els trekkings i fins i tot les acampades es permeten, sempre i quan es realitzin fora de la temporada de tardor, època en que els ossos busquen aliment desesperadament per a preparar-se per la temporda d'hivern, en la que es tancaran a hivernar en coves, esperant l'arribada de la primavera.
D'altra banda, des d'Utoro també es pot visitar la ciutat d'Abashiri. Es tracta d'una petita però important ciutat costera coneguda per la seva presó! Es veu que als anys 70, s'emetía una sèrie de TV japonesa basada en els presos d'aquesta real presó. Gràcies a aquesta sèrie, la presó i la ciutat d'Abashiri s'han fet famoses no només entre el públic japonès, i avui en dia la presó és un museu com el d'Alcatraz a San Francisco. Una visita molt interessant!