dimarts, 24 de març del 2009

おくりびと・Okuribito o Departures

先週、友達と六本木ヒルズの映画館に行き「おくりびと」という作品を観ました。東京では、毎週水曜日はレデイス・デーと云うのがあります。この日は、女性の映画館入場料の割引があり、1000円になるのでとても便利ですよ。この映画は、アメリカのオスカー賞で「外国語映画」の部門で受賞しました。でも、この映画がスペインで評判になるかどうかは分かりません。日本では、オスカー賞を取ったことでとても有名になりました。テーマはとても面白いですが、特別な内容です。私はとても気に入りました。
Últimament, els dimecres a Tokio s'han convertit en el dia oficial femení per anar al cinema. L'entrada a Roppongi Hills Cinema costa habitualment 1.800 yens, excepte els dimecres, que és el "Lady's day" i l'entrada costa 1.000 yens. Això sí, només hi ha descompte per les noies. La setmana passada vam anar a veure Okuribito (Departures), magnífica pel·lícula japonesa premiada amb l'Oscar a la millor pel·lícula extranjera del 2008. La temàtica és molt original i força interessant. Tracta d'una forma molt humana i sensible la situació dels burakumin (paries de la societat japonesa) concretament sobre el negoci de les funeraries que, especialment al Japó, està molt mal vist. Aquestes persones que es dediquen a netejar els morts, maquillar-los, vestir-los i enterrar-los se suposa que "s'enbruten" al tocar els difunts i fins fa poc, se'ls excloïa de la societat i les seves famílies vivíen afectades sota un clima de total indiferència per part dels seus pròxims i de la societat japonesa. Malgrat els enormes esforços del govern japonès, les costums socials costen molts anys d'erradicar. Sincerament, com me'n alegro que presentin aquest tipus de pel·lícules - denúncia i que a més a més, resultin premiades. De mica en mica, aquests nocius comportaments culturals arrelats a la societat japonesa que tant afecten el progrés i la qualitat de vida de la societat, s'aniran difuminant fins romandre com a curioses anècdotes del passat nipó... o almenys, així ho espero.
Barcelona estrenarà la pel·lícula durant el BAFF (Festival de cinema asiàtic de Barcelona) que del 30/4 al 10/5 de 2009 celebra la seva 11ª edició. (L'enllaç del blog amb alguns trailers).