dijous, 2 de juliol del 2009

Logística: tarjetes, mòbil, divisa i altres dubtes

Aquesta entrada la dedico a les estimades visites que em vindran a veure aquest estiu! Per a viatjar al Japó cal parar atenció en les següents necessitats bàsiques:
- Les tarjetes de crèdit: Normalment VISA, Mastercard o Amex son les més utilitzades als caixers, però mentre la tarjeta sigui de Crèdit, podreu retirar diners de qualsevol caixer automàtic. S'anomenen ATM i es troben a la planta baixa dels Bancs o als Combini (botigues 24h tipo 7 eleven). La tarjeta Citibank també és d'ús freqüent, sobretot entre la comunitat extranjera ja que ens permet retirar diners del caixer sense comisions (exceptuant la comisió per canvi de divisa) i la xarxa de caixers Citibank a tot el món és molt amplia!
Desafortunadament, el Japó no és un país gaire amic de les tarjetes de crèdit i el seu ús es limita al pagament de grans factures com l'Hotel, compres a grans magatzems, serveis, botigues especialitzades i pocs restaurants. La gran part dels establiments corrents no accepten que paguis amb tarjeta de crèdit i la de dèbit extranjera ni somiar-ho. La tendència a realitzar compres a través d'internet és pràcticament nula i tothom porta efectiu. Com que es tracta del Japó, no us preocupeu per si us roben la cartera perquè segur que no passarà. Això sí, atenció als "oblits" per a tots els despistats! Potser us tornen la cartera si la perdeu, però més val no temptar a la sort!
- La divisa: Suposo que no cal mencionar que la moneda japonesa és el Yen i que no s'accepta cap altre divisa extranjera en tot el territori japonès. Però és bo que sapigueu que no és gens fàcil trobar oficines de canvi de divisa a les grans ciutats (i encara menys als pobles) on pogueu canviar d'Euros a Yen. Per tant, us aconsello que canvieu la moneda des d'Espanya (qualsevol banc o Caixa) i si no us ha donat temps, a l'aeroport Internacional de Tokio - Narita. Actualment el canvi de moneda és 1€ = 135¥, segons la pàgina oficial del Banc d'Espanya.
- Els mòbils i les trucades telefòniques: Normalment tots els mòbils exceptuant els japonesos, no funcionen al Japó sense haver contractat i activat prèviament el servei de trucades des de l'extranjer. Evidentment, les trucades de mòbil a Espanya des del Japó són caríssimes i fins i tot les trucades internes (dins del territori japonès) utilitzant mòbil espanyol. El meu consell: Llogar un mòbil japonès a l'aeroport de Tokio - Narita just pels dies que tingueu previst quedar-vos al Japó (el cost és d'aproximadament 6 euros al dia) o bé, tirar de cabines (la majoría funcionen amb tarjetes que es poden comprar en qualsevol combini) o trucar des de l'Hotel. En cas de que tingueu compte Skype, la opció més econòmica és trucar a Espanya aprofitant la connexió a internet. Per a les trucades internacionals des de l'Hotel haureu de marcar 010 + codi del país + número. Per a les trucades als números locals japonesos, només caldrà que marqueu 0 i el número de telèfon. Per trucar als mòbils també: 0 + 90 o 80 i la resta del número de telèfon.
- Internet, els ciber cafès i les zones WIFI: L'ús d'internet està molt extés, no obstant, no és fàcil trobar Ciber Cafès. Es troben a barris molt concrets com Shibuya o Akihabara i són molt econòmics (1.500 ¥ sense limitació temporal) a vegades són tant econòmics que molts joves s'hi queden a dormir quan perden l'últim metro o tren nocturn. Les zones WIFI són força abundants i és natural veure a la gent consultant internet o treballant des del portàtil en una cafetería. A més, la major part dels telèfons mòbil japonesos disposen d'accès a internet i resulta una pràctica molt extesa entre la societat, sobretot durant els llargs trajectes en transport públic.
- El Sistema elèctric: Recordeu de portar adaptadors! La corrent del Japó és molt més suau que l'europea (120) i si compreu aparells elèctrics japonesos pot ser que si els endolleu a Espanya (tot i l'adaptador) petin! I en canvi, els aparells espanyols sovint no funcionen al Japó... com ara secadors de cabell o carregadors de mòbil.
Fins aquí de moment, si teniu més preguntes, no us talleu!

2 comentaris:

@severito ha dit...

Hola Anna

Me gusto tu blog, lo visitare más seguido :D

Saludos

enacasals ha dit...

Una opció més barata per usar amb mòvil, són els missatges de text, però necessiteu un tel 3G i assegurar-vos bé de tenir el servei activat abans de sortir de viatge,demaneu-lo al servidor uns dies abans i comprobeu-ne l´activació.
També cal saber que els missatges de text-sms-que nosaltres usem, no funcionen amb telèfons japonesos.
No hi ha problemes per parlar, si el terminal és 3G.
Espero que us ajudi la informació.
Ena