dissabte, 12 de juliol del 2008

Icones de Kyoto

Què més dir? Crec que treuré de la màniga el recurs de "més val una imatge que 1.000 paraules" i us en ofereixo moltes més d'una! apa, gaudiu amb les imatges imaginat-vos a vosaltres aquí... i a veure si d'aquesta manera us animeu d'una vegada a venir! Potser no teniu la mteixa sort que nosaltres i no podeu veure cap geisha, però si teniu paciència i sou silenciosos, potser us creueu amb alguna maiko que torna cap a l'okiya (casa de geishes) perquè ja ha acabat de treballar. Cap a les 22:00 de la nit, el carrer principal del barri de Gion s'omple de taxis fent guardia a les sortides de les exclusives cases de te i luxosíssims restaurants japonesos, esperant a que les geishes surtin acompanyades dels seus clients, o soles i evitar les molestes fotografies de les desenes de turistes que s'hi acosten encuriosits. Però tal i com us deia, si teniu paciència i us hi acosteu tranquilament, amb molta educació i els hi demaneu amb molta amabilitat i respecte una fotografia, elles segurament, accediran. Sempre i quan NO estiguin treballant i ja tornin cap a casa. En cap dels casos les fotografieu sense el seu permís ni les molesteu mentre acompanyen els seus clients. S'ofendràn moltíssim perquè és una falta de respecte enorme!!! Si us interessa l'apassionant món de les geishes i les maikos, us recomano ferventment:
  1. Vida de una geisha: La verdadera història, escrit per la pròpia protagonista Mineko Iwasaki, la qual després d'haver servit de testimoni per a la famosa novela "Memorias de una Gueisha" escrita per Arthur Golden, va decidir narrar la seva autèntica biografía.
  2. Geisha, Best Seller de la 1ª geisha occidental (americana) de la història, Liza Dalby. La Liza era una noia tant apassionada per aquest món que el seu desig de coneixement i el gran esforç demostrat per estudiar-les, la van acabar convertint en geisha. Hi ha res millor que esdevenir geisha per aprender-ho tot sobre el seu món particular? Un llibre imprescindible!
  3. Memorias de una geisha, d' Arthur Golden (1997). El llibre és el més conegut de tots 3 i el menys fiable. Es tracta d'una novela, per tant, el que hi passa és ficció. L'autor havía pactat amb la geisha més respectada de tots els temps, la Mineko Iwasaki, que la novela es basaría en el seu testimoni sense delatar-la en cap moment. Malgrat el seu jurament, l'autor la va acabar citant als agraïments i tots els secrets de tota una vida d'èl·lit van quedar destapats...

D'altra banda, també us recomano la pel·lícula "Memorias de una geisha", adaptació al cinema (2005) de la novela d'Arthur Golden, documentada i assessorada per Liza Dalby.

L'ordre de criteri l'he triat segons els meus gustos e interessos. El llibre que més em va agradar va ser el de la Mineko, apart de que no vaig seguir l'ordre "correcte" i vaig llegir primer la biografía enlloc de la novela. Quan vaig acabar de llegir els 3 llibres i vaig descobrir que se'n faría una pel·lícula... no podía contenir les emocions! Anys més tard, Memorias de una geisha és una de les meves pel·lícules preferides i segueixo mantenint la mateixa admiració pel món de les geishes.